Köpeklerde Çiğneme Davranışı

Köpekler için çiğneme, beslenmenin davranışsal bir unsurudur. Köpekler yenilebilir ve bazen de yenilebilir olmayan nesneleri çiğnemekte veya parçalara ayırmaktadır. Özellikle yavru köpekler ve ergen köpekler yüksek çiğneme aktivitesi göstermektedir. Bu yazımızda köpeklerin çiğneme davranışlarını inceleyeceğiz.

Evcil köpeklerin çiğneme davranışı ata türleri olan kurtlardan gelmektedir. Kurtlar, parçalanması ve çiğnenmesi gereken av hayvanları ile beslenmektedir(1). Kurtların avlanma sonrasında avını tüketme süresinin ortalama 26 dakika olduğu bildirilmektedir (2). Evcil köpekler için temin edilen ticari mamalar, kısa sürede tükenmekte ve çiğneme motivasyonu karşılanmamaktadır (3). Köpekler bu nedenle sıklıkla yenilebilir ya da yenilemeyen nesneleri çiğneme eğilimi göstermektedir.

Günümüzde köpekler için yemeye elverişli ya da elverişsiz çok çeşitli çiğneme ürünleri mevcuttur.

Yutulması uygun olmayan plastik kökenli çiğneme ürünleri, diş sağlığı açısından faydalı olabilmesine rağmen, parçaların boğaza kaçma ihtimali nedeniyle risk oluşturabilmektedir.

Yenilebilir çiğneme ürünleri denince karşımıza oldukça geniş bir ürün çeşitliliği çıkmaktadır. Bu ürünler içerisinde; katkı maddesi içermeyen, doğal, hayvansal kökenli, kurutulmuş ürünlerin köpek sağlığı açısından faydalı olduğu belirtilmektedir. Bu ürünler kurutulmuş deri ürünleri (4,5), çiğneme çubukları (6), kurutulmuş av hayvanı parçaları, ciğer küpleri ve benzeri şekilde sıralanmaktadır.

Çiğneme ürünlerinde temel hedef, çiğnenip parçalandığında batıcı özellik göstermemesi olarak belirtilmektedir. Kemik gibi kırılınca sivri kısımları olan ürünler yerine, ağızda  belirli bir sürede yumuşayabilen, tüketilmesi zaman alan ürünler tavsiye edilmektedir.

Buna rağmen çiğneme ürünlerinin, her türlü olasılığa karşı, gözetim altında verilmesi tavsiye edilmektedir.

Çiğneme ürünleri; ağız sağlığının korunması amacıyla, eğitim sırasında ödül, kulübede dinlenme sırasında ortamı ve köpeğin hayat kalitesini zenginleştirme, çalışan köpeklerde motivasyon artışı, davranış bozukluğu gözlenen köpeklerde stresi azaltmak ve seyahat sırasında köpeği motive etmek amacıyla kullanılabilmektedir (7).

TOP